27. helmikuuta 2014

Mellakat Krimin parlamentin edustalla jatkuvat

Poliisin arvion mukaan Krimin parlamentin luona on ainakin kolme tuhatta Krimin tataaria, selvästi enemmän kuin Ukrainan uutta valtaa vastustavassa mielenosoituksessa on väkeä. Köysien toisella puolella seisoo Krimin sisäministeriön joukkoja, lähinnä keski-ikäisiä miehiä ilman suojuksia ja kypäriä.

Lähde: RIA Novosti <http://ria.ru/world/20140226/997119174.html>

26.2.2014 klo 14.41

Simferopol, 26.2.2014 — RIA Novosti. Krimin korkeimman neuvoston edustan mellakat yltyivät. Paikalle on saapunut sekä paikallisia asukkaita, jotka vaativat paikallishallintoa olemaan tunnustamatta Kiovan uusia vallanpitäjiä että Krimin tataareja, jotka toivottavat vallanvaihdon tervetulleeksi, kertoo RIA Novostin kirjeenvaihtaja.

Kiovassa vallan suurten mellakoiden jälkeen saaneen hallinnon vastustajat etenivät ja pakottivat osan Krimin tataareista ulos parlamentin pihalta. Tapahtuman osanottajien lukumäärä kasvaa koko ajan uusien ihmisten saapuessa rakennuksen luo. Naisia ei paikalla käytännössä ole lainkaan. Miliisit yrittävät kaikin voimin kontrolloida tilannetta parlamenttitalon luona, mutta eivät pysty juurikaan hillitsemään tappeluita. Veri vuotaa monen kasvoilla.

Paikalla on myös Krimin paikallisen sisäministeriön edustajia ilman suojuksia ja kypäriä. Miliisin erikoisjoukkoja tai Ukrainan sisäministeriön joukkoja tapahtumapaikalla ei ole.

Eilisiltana Krimin asukkaat aloittivat korkeimman neuvoston luona mielenosoituksen, joka vaatii kansanedustajia olemaan tunnustamatta maan uutta johtoa. Mielenosoituksen osanottajat vaativat myös Krimin vuoden 1992 perustuslain palauttamista voimaan. Sen mukaan tasavallalla on oma presidenttinsä ja riippumaton ulkopolitiikkansa. Lisäksi paikallaolijat vaativat kansanäänestystä, jossa asukkaat saisivat valita alueen tulevaisuuden suunnan: nykyiseen tapaan Ukrainan valtion autonomisena tasavaltana, itsenäisenä valtiona vai osana Venäjää.

Miten Krim eroaa Ukrainan muista alueista

Lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen Krimistä tuli osa Venäjän sosialistista federatiivista neuvostotasavaltaa. Krimin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta perustettiin vuoden 1921 lokakuussa. Autonomia lakkautettiin vuonna 1945. Vuonna 1954 Krim siirrettiin Venäjän sosialistiselta federatiiviselta neuvostotasavallalta Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle. 20.1.1992 pidetyn kansanäänestyksen perusteella Krimin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta siirtyi itsenäisen Ukrainan alaiseksi. Vuoden 1992 perustuslain tullessa voimaan siitä tuli Krimin tasavalta, myöhemmin Krimin autonominen tasavalta. Tällä hetkellä Krimin autonomisessa tasavallassa on voimassa vuoden 1998 perustuslaki. Tasavallan pääkaupunki on Simferopol.

Miten Ukrainan valta vaihtui

Ukrainan vallanvaihto tapahtui viime viikonloppuna. Parlamentti riisui presidentti Viktor Janukovitšin vallasta, muutti perustuslakia, nimitti puhemies Oleksandr Turtšinovin väliaikaiseksi presidentiksi ja määräsi presidentinvaalit toukokuun 25. päivälle. Tällä viikolla parlamentti on nimittämässä uutta hallitusta. Janukovitš ilmoitti olevansa laillisesti valittu valtionpäämies ja että maassa on meneillään vallankaappaus. Moskovan mielestä parlamentin päätösten legitimiteetti on kyseenalainen.

26. helmikuuta Ukrainan parlamentti nimitti väliaikaiseksi sisäministeriksi Arsen Avakovin, joka lakkautti Ukrainan sisäministeriön erikoisjoukot, Berkutin. Sevastopolin uusi pormestari on jo ilmoittanut, että Sevastopolin Berkut-joukkoja ei lakkauteta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti