28. helmikuuta 2014

Sergei Iljukov: jalokaasut eivät ole dopingia


Tässä yksi näkökulma käynnissäolevaan keskusteluun ksenonkaasun käytöstä urheilusuorituksen parantamiseksi.

Urheilulääkäri Sergei Iljukovin mukaan jalokaasujen käyttö urheilussa ei ole dopingia vaan venäläistä know-how'ta.

Lähde: sportbox.ru <http://news.sportbox.ru/Vidy_sporta/Events/Sochi2014/All/spbnews_NI438507_Sergey-Ilyukov-Inertnie-gazi-v-sporte-eto-ne-dopin>

25.2.2014 klo 22.14

Saksalaisen TV-kanava WDR:n julkaiseman tiedon mukaan monet venäläiset urheilijat ovat saattaneet käyttää Sotšin olympiakisoissa ksenonkaasun hengittämistä eräänlaisena "happicocktailina" suorituskykynsä parantamiseen. WADAn puheenjohtaja Craig Reedie on jo ilmoittanut, että ksenonin hengittämisen hyväksyttävyyttä käsitellään lähiaikoina. Kuopion yliopistossa työskentelevä urheilulääkäri Sergei Iljukov selvitti sportbox.ru:n haastattelussa, että jalokaasujen käytöllä urheilussa ei ole mitään tekemistä EPOn tai dopingin kanssa.

Mistä on kyse?

Mielenkiintoista kyllä, keskustelu ksenonista – tai oikeastaan jalokaasujen käytöstä urheilussa – on vasta nyt noussut esiin kansainvälisellä tasolla. Jalokaasuseoksilla, mukaan lukien helium, on hapen kanssa todellakin urheilun kannalta otollisia mahdollisuuksia. Venäjällä tämän alan teknologia on hyvin kehittynyttä ja sen tuotanto on ammattimaisella tasolla.

Jalokaasuseokset tulivat urheiluun 1990-luvulla Neuvostoliiton tutkimuskeskusten kautta. Tavoitteena oli ennen kaikkea tehokkuuden parantaminen, lisäksi oli kansallisia lääketieteellisiä tavoitteita. Tähän aiheeseen suhtaudutaan urheilupiireissä edelleen varauksella, kuten urheilulääketieteeseen ylipäätään, sillä sitä ovat harjoittaneet kaiken maailman puoskarit. Sen vuoksi nämä kaasut herättävät monenlaisia mielikuvia. Kaikesta huolimatta lukuisat urheiluseurat, esimerkiksi KHL-seurat, käyttävät jalokaasuja urheilijoiden palautumisen nopeuttamiseksi.

Jalokaasut eivät vaikuta EPO-hormonin tuotantoon 

Eilen saksalainen TV-kanava WDR nosti tämän aiheen viimein kansainväliseen tietoisuuteen. Kanavalla esitetyssä ohjelmassa jalokaasujen käyttö yhdistettiin kasvaneeseen EPO-hormonin määrään, mikä ei ihan vastaa todellisuutta. Asiaa ei ole tutkittu urheilijoilla. Alkuperäisten venäläisten/neuvostoliittolaisten tutkimusten ja käsitysten mukaan kaasuseosten käytön seurauksena urheilijoiden palautuminen nopeutuu.

Tieteellisin termein puhuen voi sanoa, että hapella kyllästetyt seokset edistävät korkean intensiteetin pitkäkestoisen fyysisen rasituksen seurauksena syntyvän niin sanotun happivelan kompensointia. Sen lisäksi ksenonilla ja heliumilla on pienissä määrin annosteltuina sedatiivisia, rauhoittavia ja rentouttavia vaikutuksia. Ne voivat parantaa unen laatua.

Tällaisten potentiaalisten vaikutusten ansiosta seosten käyttö voi olla järkevää erittäin raskaiden harjoittelujaksojen aikana, esimerkiksi leireillä. Tehokkaampi palautuminen voi auttaa urheilijaa tekemään suuremman määrän kovia harjoituksia. Saksalaiset lääkärit eivät ole tainneet tutustua aiheeseen riittävän hyvin, sillä he viittaavat vain hiiritutkimuksiin.

Väitteet EPOn osallisuudesta kaasujen käyttöön ovat kyseenalaisia siitä yksinkertaisesta syystä, että asia olisi havaittu urheilijoiden biopassissa ja se olisi jo aikaa sitten aiheuttanut toimenpiteitä.

Mistä nämä syytökset kumpuavat?

Saksalaisten lääkäreiden erilaiset mielipiteet johtuvat ehkä pääosin siitä, etteivät he pysty lukemaan venäjänkielisiä julkaisuja. Venäläinen tiede elää edelleen tietyssä mielessä rautaesiripun takana. Venäjällä on tapana julkaista vain venäjän kielellä, mikä laskee venäläisten tutkijoiden arvostusta kansainvälisissä piireissä.

Neuvostoliittolaisen sulkeutuneisuuden mentaliteetin jäänteet liittyvät selvästi siihen, että liikuntatiede on Venäjällä henkitoreissaan. Tai, paremmin sanottuna, se pysyy hengissä vain Neuvostoliiton aikana kannuksensa hankkineiden asiantuntijoiden ansiosta. Tieteellisten laboratorioiden henkilökunta jakautuu kahteen kategoriaan: yli 70-vuotiaisiin ja alle 30-vuotiaisiin. Ei ole keski-ikäisiä tutkijoita, joilla olisi sekä runsaasti kokemusta että energiaa siirtyä kansainväliselle tasolle.

Voitaisiinko tämä menetelmä kieltää?

On kaksi vaihtoehtoa: joko kaasuseokset kielletään tai ne sallitaan, kuten esimerkiksi kreatiini, jolla on urheilusuoritusta parantavia vaikutuksia. Kieltäminen tulee kyseeseen siinä tapauksessa, että pystytään luotettavasti todistamaan tai uskottavasti perustelemaan, että kaasut voivat olla terveydelle haitallisia.

Siinä muodossa kuin näitä kaasuja käytetään urheilussa, niillä ei ole lääketieteellistä käyttöä. WADAn lista urheilussa kielletyistä aineista alkaa maininnalla, että kiellettyihin aineisiin kuuluvat kaikki farmakologiset valmisteet, joilla ei ole lääketieteellistä tarkoitusta (esim. ns. muuntohuumeet).

Tällä hetkellä kaasut eivät sellaisenaan ole kiellettyjä. Puhtaan hapen käyttäminen seoksen lisäaineena mainitaan WADAn listalla sivun 7 toisessa kappaleessa, jossa se erikseen sallitaan. Olen taipuvainen pitämään tätä menetelmää venäläisenä know-how'na, mutta sen kohtalo päätetään tietysti pelisäännöt määrittelevien asiantuntijoiden välisessä keskustelussa. Toivon, että Venäjä on asianmukaisesti edustettuna tässä keskustelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti