Lähde: Tampereen Tiima 01/2015, s. 5–6, | Mika Perkiömäki
Maisema Jenisein varrelta |
Jenisein vedet saavat alkunsa eteläisen Siperian Sajan-vuorilta. Tuvassa, Aasian keskipisteessä, Bolšoi ja Malyi Jenisei yhtyvät, ja varsinainen Jenisei alkaa. Heti joen alkujuoksulla on massiivinen neuvostoliittolaisen insinööritaidon näyte, Sajano-Šušenskajan vesivoimala. Se on Venäjän suurin sähkövoimalaitos ja sen pato on 240 metriä korkea. Valitettavasti Jenisein voima ylitti insinöörien arviot, ja vuonna 2009 turbiinit hajosivat vedenpaineessa kappaleiksi. Joki vyöryi voimalaan ja 75 työntekijää kuoli.
Korjaustyöt saatiin juuri päätökseen, ja Sajano-Šušenskajan voimalaitos toimii taas entisellä tehollaan tuottaen sähköä yhtä paljon kuin Suomen ydinvoimalat yhteensä.
Mir Sibirin tanssija |
2000-luvulla Šušenskoje on tullut tunnetuksi etnisen musiikin ja käsityön festivaalista Mir Sibiri, joka tunnetaan paremmin vanhalla nimellään Sajanskoje koltso. Joka heinäkuu sinne kokoontuvat sadat muusikot mitä eriskummallisimpine soittimineen, käsityöosastolta voi ostaa vaikka altailaisen munniharpun eli komusin. Telttakylään majoittuu kymmenien tuhansien festariyleisö, jonka alkoholinkäyttö on yllättävän siistiä, mutta tulenkäyttö odottamattomankin holtitonta. Helle on taattu, mutta yöt kylmiä, joten lauantai-illan etnodisko tanssittaa jäyhempiäkin vieraita.
Tatyšev-saaren siiseli |
Krasnojarskin kohdalla ”Isä-Jenisei” on yli 2 km leveä. Suurimman osan jokitilasta vie kuitenkin Tatyšev-saari, kaksi kertaa Central Parkin kokoinen ulkoilualue. Itse kaupunki on pahoin yliruuhkautunut betoniviidakko, mutta Tatyševilla kelpaa rentoutua. Siellä voi pelata vaikkapa laptaa eli ikivanhaa venäläistä pesäpalloa. Puolet saaresta on rakennettu urheilukentiksi ja rullaluisteluradoiksi, mutta toisella puolella polut risteilevät lähes villin luonnon keskellä. Täällä on jokaiselle jotakin, ja saarella käykin päivittäin kymmeniä tuhansia ulkoilijoita. Siellä asuu myös elinvoimainen siiselipopulaatio.
Takmak |
Jokien merkitys Krasnojarskille on niin keskeinen, että kaupungin keskusaukiolle on pystytetty alueen joille omistettu suuri suihkulähdekompleksi. Sen pohjalla majailee Zeuksen hahmoon puettu Jenisei, johon muiden jokien vedet laskevat.
Kuningaskala-patsas |
Krasnojarskin alueen kansallissankari on maaseutukirjailija Viktor Astafjev, 1970-luvun menestysromaanin Kuningaskala kirjoittaja. Astafjevin kotikylä, Ovsjanka, 30 km päässä kaupungista on kirjailijan kotimuseoineen käymisen väärti. Läheisellä näköalapaikalla on kalapatsas, joka on omistettu Astafjevin kertomuksessa esiintyvälle jättisammelle. Liekö se maailman komein kirjalliselle kalalle pystytetty veistos, en tiedä, mutta paikka on suosittu piknik-kohde ja vastanaineiden kuvauspaikka. Kirjailijan kotimuseon henkilökunta tosin ei arvosta patsaalle valittua sijaintia. Nimittäin vaikka näköala on upea, se antaa juuri siihen kohtaan Jeniseitä, jossa Astafjevin äiti hukkui kun tuleva kirjailijasuuruus oli 8-vuotias. Krasnojarskin kaupungissa oleva Astafjevin patsas taas on pystytetty vastoin kirjailijan nimenomaista toivetta.
Jenisein jokilaiva |
Ikiroudassa |
Kaupungissa ei ole enää yhtään ruokapaikkaa tai kahvilaa, kauppojakin vain muutama. Tutustuin Igarkasta lähteneeseen Juraan, joka yhä viettää siellä kesälomat. Kehuin, miten mielenkiintoinen kaupunki oli ja etten ole mitään vastaavaa ennen nähnyt. ”Niin että et ole tämmöistä persreikää vielä missään nähnyt?”, kysyi Jura.
En nyt ihan sitä tarkoittanut, mutta eihän se tavallaan täysin epätosikaan väite ollut; rappioromantiikkaa Igarkassa kyllä piisaa. Tapasin myös kalastajan, jolla oli suomalainen sukunimi. Syy: inkeriläiset isovanhemmat karkotettiin tänne. Hänkin kehui kerran pyydystäneensä oikean kuningaskalan, 78-kiloisen sammen.
Jenisei |
Siperian jokien valjastaminen vesivoiman tarpeisiin huolestutti 1970-luvun maaseutukirjailijoita. Näin asian koki Viktor Astafjev: ”Minun oma Siperiani on muuttunut. Kaikki virtaa, kaikki muuttuu – niin todistaa harmaapäinen viisaus. Niin on ollut. Niin on. Niin on oleva.”
Mika Perkiömäki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti