26. toukokuuta 2016

Saavatko Tšitšerova ja Abakumova rangaistuksen Pekingistä 2008?

Lähde: Sport Express <http://www.sport-express.ru/doping/reviews/1003615/>

24.05.2016, 21.15 | Natalja Marjantšik

Julkaistulla 14 venäläisurheilijan listalla olevia epäillään dopingin käytöstä vuoden 2008 kesäolympiakisoissa. Joukkoon kuuluu Venäjän tähtiurheilijoita kuten korkeushyppääjä Anna Tšitšerova sekä keihäänheittäjä Marija Abakumova.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ilmoitti muutama päivä sitten, että Pekingin vuoden 2008 olympiakisojen 454 dopingnäytteestä 31 on osoittautunut positiiviseksi. Näytteet kuuluvat 12 eri maan urheilijoille kuudesta eri urheilumuodosta. Lisäksi keskityttiin niihin urheilijoihin, jotka ovat yhä aktiivisia ja pyrkivät Rio de Janeiron olympiakisoihin. Kaikilla syytetyillä on oikeus B-näytteen tarkistamiseen, mikä tapahtuu kesäkuun alussa.

Ensimmäisten Venäjän joukkueen "epäiltyjen" nimet on julkistettu. Matš TV:n tietojen mukaan dopingin käytöstä Pekingin olympiakisoissa syytetään seuraavia:

Julija TŠERMOŠANSKAJA, yleisurheilu, 4 x 100 m viestijuoksu (olympiakultaa 2008);
Marija ABAKUMOVA, yleisurheilu, keihäänheitto (olympiahopeaa 2008);
Anastasija KAPATŠINSKAJA, yleisurheilu, 4 x 400 m viestijuoksu (olympiahopeaa 2008);
Tatjana FIROVA, yleisurheilu, 4 x 400 m viesti (olympiahopeaa 2008);
Anna TŠITŠEROVA, yleisurheilu, korkeushyppy (olympiapronssia 2008);
Jekaterina VOLKOVA, yleisurheilu, 3000 m estejuoksu (olympiapronssia 2008);
Denis NIŽEGORODOV, yleisurheilu, kävely (olympiapronssia 2008);
Denis ALEKSEJEV, yleisurheilu, 4 x 400 m viestijuoksu (olympiapronssia 2008);
Inga ABITOVA, yleisurheilu, 10 000 m juoksu;
Aleksandr POGORELOV, yleisurheilu, kymmenottelu;
Ivan JUŠKOV, yleisurheilu, kuulantyöntö;
Marija ŠAINOVA, painonnosto (olympiahopeaa 2008);
Nadežda JEVSTJUHINA, painonnosto (olympiapronssia 2008);
Aleksandr KORNILOV, soutu.

Jos tiedot vahvistetaan, herää kysymyksiä niin Kansainväliselle olympiakomitealle kuin kansallisten urheiluliittojen työntekijöillekin. Otetaan vaikkapa kuulantyöntäjä Ivan Juškov. Pekingin olympiafinaalissa hän oli kymmenes, viimeinen tuloksen saanut, eikä päässyt edes mukaan viimeisille kierroksille. Juškovia ei voi myöskään pitää mahdollisena Rion kisojen osanottajana, sillä hän on jo 35-vuotias eikä ole viimeisen neljän vuoden aikana kilpaillut. Miksi KOK näki tarpeelliseksi tarkistaa juuri hänen näytteensä? Keneltä vei palkinnon työntäjä, joka jopa kiellettyjen aineiden auttamana jäi viimeiseksi? Eikö olisi ollut parempi käyttää Juškovin käräyttämiseen menneet isot rahat johonkin tarpeellisempaan?

Niin tai näin, venäläinen urheilu on kärsinyt jälleen uuden iskun. Ja jälleen kerran se yllätti meidät, vaikka aikaa valmistautua olisi ollut. Venäjän olympiakomitea sekä urheilijat itse saivat tiedon positiivisista dopingnäytteistä ainakin kolme päivää etukäteen. Ei tarvitse olla selvänäkijä arvatakseen, että uutiset Tšitšerovan ja Abakumovan tasoisten tähtien dopingongelmista leviävät hyvin nopeasti julkisuuteen. Kuitenkin sama kuvio toistui ties monennenko kerran viimeisen vuoden aikana: tietovuoto medialle, urheilijoiden kiihkeät kommentit, virkailijoiden suljetut puhelimet.

Tšitšerovan valmentaja Jevgeni Zagorulko ensin yhdelle toimittajalle vahvisti dopinghuhut, mutta seuraavalle jo kielsi kaiken. Tšitšerova itse, suurenmoisen avoin luonne, varmaan ensimmäisen kerran lakkasi vastaamasta tuttujen toimittajien yhteydenottoihin. Heidän pakokauhuaan ja hämillisyyttään voi ymmärtää, mutta miksi joukkueemme tiedottamisesta vastaavatkaan eivät ryhtyneet minkäänlaisiin vastatoimiin? Me emme valitettavasti ole valmiit reagoimaan terävästi KOK:n ja Wadan toistuviin iskuihin eikä meillä ole selvää yhteistä asemaa asetettuja syytöksiä kohtaan silloinkaan kun puolustusargumentteja olisi.

INFORMAATIOSOTA JATKUU

Venäjän olympiakomitea vahvisti vasta toukokuun 24. päivän iltana, että 14 Pekingin kisojen venäläisnäytettä oli tuottanut uudelleenanalysoinnissa positiivisen tuloksen. Sitä seurasi Venäjän yleisurheiluliiton lehdistötiedote siitä, että ketään uransa aikana dopingista kiinni jäänyttä ei oteta Rion olympiajoukkueeseen. Kumpikin teko on erittäin hyvä ja oikea. Ainoa vain, että vuotojen jälkeen ne ovat jo liian myöhäisiä ja niiden hyöty on käytännössä olematon.

Samaan aikaan läntiset "kumppanimme" jatkavat näitä informaatioasein käytäviä iskuja. Yhä äänekkäämmin vaaditaan, että etenkään nyt venäläisiä yleisurheilijoita ei saa päästää kilpailemaan Riossa. Kuitenkaan tietojen uusista positiivisista testituloksista ei pitäisi muuttaa kokonaiskuvaa miksikään.

Nykyisen joukkueemme kapteenit, Marija Kutšina ja Sergei Šubenkov olivat vuonna 2008 vielä koululaisia eivätkä tienneet mitään ammattimaisesta urheilusta. Onhan se tietysti sääli, että Abakumova ja Tšitšerova, joita pidimme kokeneina ja luotettavina pitkän linjan urheilijoina ovatkin antaneet positiiviset näytteet. Mutta mihin ovat syyllistyneet ne, joilla ei ole mitään tekemistä vuoden 2008 järjestelmän kanssa?

Sen jälkeen on muuttunut aivan kaikki. Niin Venäjän yleisurheiluliiton johto kuin suurin osa valmentajistakin on vaihtunut. Olemme jatkossakin valmiit muutoksiin. Antakaa meille vain mahdollisuus älkääkä lyökö menneisyyden synneillä, jotka itsekin tunnustamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti