Lähde: Greenpeace Russia <http://www.greenpeace.org/russia/ru/news/2014/01-10-2014_Case_Closed/>
1.10.2014 | Greenpeace Russia
Venäjän federaation tutkintakomitea kertoi puhelimitse Greenpeacen asianajajalle, että oikeusjuttu Gazpromin Prirazlomnaja-öljynporauslautalle tehdystä iskusta on suljettu 24. syyskuuta. Tapauksesta pidätettiin viime vuoden syyskuussa 30 aktivistia ja miehistön jäsentä.
"Joulukuun 2013 armahdusten yhteydessä syytteet aktivisteja vastaan oli jo vedetty pois, mutta itse rikosjuttua ei ollut suljettu. Tutkintakomitealta kesti kokonaisen vuoden tulla siihen alusta asti ilmeiseen lopputulokseen, että Prirazlomnajan rauhanomainen isku ei ollut rikos. Jutun sulkeminen merkitsee, että alukselta todisteina kerätyt esineet tulee palauttaa", kertoo Greenpeacen juristi Anton Beneslavski.
Greenpeace jatkaa kampanjointiaan Arktisen alueen edesvastuutonta öljynporausta vastaan ympäri maailman. Kesällä aktivistit osoittivat mieltään Statoilia ja Shelliä vastaan. Norjalainen Statoil suunnittelee aloittavansa Barentsinmerellä maailman pohjoisimmat öljynporaukset, kun taas englantilais-hollantilainen Shell aikoo porata öljyä Alaskan rannikolta.
Greenpeacen mielestä ne pienet määrät öljyä, jotka Arktisen alueen jäiden alta voitaisiin kerätä, eivät ole niiden valtavien riskien arvoisia, joiden kohteeksi villi luonto ja planeettamme ilmasto joutuisivat.
Esimerkiksi venäläinen Rosneft ilmoitti hiljattain suunnitelmistaan ottaa haltuun öljyesiintymä Karanmerellä. "Öljynporaus sadan metrin syvyydestä alueella, jonka vesi on yhdeksän kuukautta vuodesta jäässä ja jossa on paljon myrskyjä sekä jäävuoria ja joka sijaitsee luonnonsuojelualueen lähellä, tuntuu kerta kaikkiaan pähkähullulta hankkeelta", sanoo Venäjän Greenpeacen energiaohjelman johtaja Vladimir Tšuprov.
"Niissä olosuhteissa pienikin virhe voisi olla hyvin tuhoisa, minkä myös Rosneftin kumppani ExxonMobil on tunnustanut. Se on pyytänyt Yhdysvaltain hallinnolta lisäaikaa oman porausreikänsä valmisteluihin, sillä turha hätiköinti 'voisi johtaa suuren mittakaavan onnettomuuteen Meksikonlahdella'", Tšuprov sanoo.
Prirazlomnajan aktivistit kääntyivät viime maaliskuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen puoleen. Greenpeace odottaa sen päätöstä ja vaatii aktivistien kiinniottamisen ja pidätyksen julistamista laittomaksi.
Greenpeacen alus Arctic Sunrise on palannut kymmenen kuukauden pidätyksen jälkeen Amsterdamiin ja on nyt korjattavana. Greenpeace odottaa lähettävänsä sen uudelle matkalle jo lähikuukausina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti